Parket olie of lak? Wat is de beste keus?

Parket olie of lak? Als je parket of een houten vloer laat schuren en renoveren, gaat het niet zo zeer of de manier van schuren wel de juiste keuze is. Maar juist waarmee de vloer afgewerkt gaat worden. Omdat de oppervlakteafwerking bepalend is voor de totale uitstraling van de vloer. Bovendien is het een beslissende factor om het parketvloer of de houten vloer op de lange termijn te beschermen tegen vocht en vuil. De keus tussen olie of lak op parket is en blijft een belangrijk aspect. Parket olie? lak? ’t is ook een kwestie van gevoel. En dit geldt zeker voor de te kiezen kleur.

De voordelen en nadelen eens eerlijk belicht.

Er zijn twee opties: Je kunt parket oliën of je kunt het lakken. Lak dicht de vloer af. Olie impregneert het parketoppervlak. Of olie of lak de betere oplossing voor je vloer is, kan niet met zoveel woorden worden gezegd. Als de respectieve voor- en nadelen nader worden bekeken, wijst de professionele keuze meer in de richting van olie. Als je parket met olie of lak wilt laten renoveren, moet je toch samen met je adviseur het een en ander bespreken. Want voor elke consument gelden weer andere regels. Parket olie lak, mail ons voor info.  Of kijk eens bij de Vloerderij.

Waarom zou je parket eigenlijk bewerken?

De afwerking is de laatste behandeling van je parket. Mogelijke methoden zijn: Je parket behandelen met lak of olie. De behandeling is belangrijk omdat meestal het eikenhout als natuurlijke grondstof moet worden beschermd tegen vocht en vuil. Het meest effectief voor deze bescherming is eigenlijk wel de lak behandeling. Deze zorgt voor een bijzonder goede bescherming maar ook afdichting wat het ademen van de vloer niet ten goede komt. Het lak proces is ideaal voor intensief gebruikte grotere ruimtes. Wanneer parket in  keukens wordt gelegd, wordt lakken ook vaak aanbevolen, maar ook een hardwax is dan een goede optie. De warme uitstraling van het hout gaat door lak soms ietsje verloren. Olie daarentegen behoudt het oorspronkelijke natuurlijke karakter van het eiken hout. Een vloer met een olie bewerking is wat gevoeliger. Lees hier wat meer over olie

Let altijd extra goed op de luchtvochtigheid.

Olie heeft veel voordelen vergeleken met lak. Met het gebruik van olie krijgt parket of een plankenvloer een ademend vermogen (Diffusie openheid) en dat is bij lak niet het geval. Hout is hygroscopisch en reageert op klimatologische omstandigheden. Parket afgewerkt met olie maar ook met lak absorbeert vocht in de kamer en zet dus uit. In het omgekeerde geval dus in droge lucht, krimpt het parket. De intensiteit is afhankelijk van de houtsoort. Een relatieve luchtvochtigheid van ongeveer 50 tot 60 procent en een kamertemperatuur van ongeveer 20 graden is OK. De Vloervast parketprofessionals controleren de luchtvochtigheid (R.L.V) met een hygrometer en gebruiken luchtbevochtigers om te reguleren.

Maar hoe dan ook. Het gevoel moet kloppen. Het gaat ook om de sfeer.

Een goed gevoel speelt ook een belangrijke rol bij de beslissing of je kiest olie of lak voor parket op je parket. Hout is tenslotte een natuur product wat toch een speciaal gevoel geeft. Dus als je voor de beslissing komt te staan van olie of lak zal je gevoel altijd een beslissende factor zijn. Met olie op je parket heb je toch een duidelijk voordeel.  Parket olie of lak? Ze zijn beide OK voor parket of houten vloeren. Wil je nog wat meer weten, mail ons dan. We zitten vast dicht bij jou in de buurt. In onze showrooms kun je de sfeer van de kleuren komen voelen. Er zijn heel veel tinten te zien en je ziet dan meteen hoe je parket eruit komt te zien.

Zonlicht & Parket